Kundalini meditatie

Ik weet persoonlijk niet hoe hevig of gevaarlijk Kundalini is maar bij deze ben je toch verwittigd. Lees verder hieronder en zoek, indien gewenst, meer info op het Internet.

Kundalini is een meditatievorm die gebaseerd is op Vedanta. Het doel van deze meditatievorm is om bewust te worden van de positieve, opwaartse stroom van levensenergie en deze op den duur toe te passen om het lichaam te ontstijgen. De beoefenaar van deze vorm concentreert zich actief op de energie door zijn lichaam stroomt en tracht steeds bewuster te worden van de ademhaling.

Wat is Kundalini?

Het is een spirituele energie die ‘slapend’ is. Ze hebben het ook wel eens over een slapende slang die opgerold ligt aan de basis van de wervelkolom. Kundalini Yoga is een vorm van Yoga die ervoor zorgt dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt door het openen van je Chakra’s. Chakra’s kunnen omschreven worden als energiezones die belangrijk zijn voor een goede balans van energiestromen in je lichaam.

Kundalini is een zeer heftige energie. Wanneer je al die energie in één keer wakker maakt, kan dit aankomen als een explosie waar je van kan schrikken.
Ben je hier niet klaar voor kan dat zorgen voor aanpassingsproblemen in het dagelijks leven. Dat kan dus best heftig zijn.

Kundalini Yoga en Chakra’s

Kundalini Yoga zorgt ervoor dat de Chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden, hierdoor komt er veel energie vrij in het zenuwstelsel. Het vrijkomen van Kundalini energie vindt plaats door speciale oefeningen te doen. Deze oefeningen zijn kenmerkend voor Kundalini yoga. Wanneer een Chakra zich geopend heeft, wordt de energie via het zenuwstelsel door het lichaam geleid en is direct voelbaar.

Het ervaren van Kundalini energie vraagt veel geduld. De reden hiervoor is dat Kundalini energie alleen op een goede manier kan vrijkomen wanneer de Chakra’s zich op een juiste manier geopend hebben. Een goede opening van je Chakra’s is voor de beginnende Yogi wat lastiger, het vraagt ervaring met Yoga om dit op een juiste manier te doen. Kundalini Yoga is dan ook niet heel erg geschikt voor beginners binnen de Yoga. Het wordt aangeraden om Kundalini Yoga pas te beoefenen na een bepaald basisniveau te hebben in de Yoga. Vele Yogi’s volgen daarom eerst een aantal Hatha Yoga lessen.

Tijdens Kundalini Yoga worden de oefeningen dynamisch uitgevoerd. De ene oefening vloeit dus over in een nieuwe oefening. De houdingen worden hierbij precies binnen het voorgeschreven tijdslimiet uitgevoerd.

Door middel van de uitvoering van Kundalini Yoga oefeningen en de ademhaling worden de geest en de ziel één. De ademhaling kan heel bepalend zijn voor de lichamelijke gesteldheid. Meditaties zijn ook erg belangrijk bij Kundalini oefeningen.

Denk je maar eens in: adem je snel of langzaam? Ben je boos, angstig, blij of juist heel kalm? Al deze emoties kunnen ervoor zorgen dat je anders ademt.

Voorbeelden van geleide visualisatie meditaties