Meditatie – Basis

Terugkerende informatie (moet je zeker lezen!)

Er zijn veel verschillende soorten meditatie waar bepaalde informatie steeds terug komt. Om het een beetje interessant te houden heb ik deze informatie hier verzameld.

Hoe mediteer je?

Ons brein is getraind om de hele dag door prikkels te verwerken en veel mensen denken dat je gaat zitten en direct in volle focus de rust en kalmte moet vinden. Zo werkt het doorgaans niet. Omdat we gewoon zijn altijd gedachten te hebben (zelf onbewust), is het in het begin moeilijk deze te herkennen (bewust worden dat ze er zijn) en ze met rust te laten.

Iedereen kan mediteren. Je hebt er niets voor nodig en het kan overal doen. Met je ogen open of dicht. Mediteren doe je met je geest.

  • De ruimte
    Op welke plek vind jij de meeste rust? Is het er stil? Hebben de muren een rustige kleur? Of ga je juist naar buiten waar de geluiden van de natuur je omringen en laten ontspannen? Begeef je eens op verschillende plekken en ga daar in stilte zitten. Wat voelt het fijnst voor je aan en waar ervaar de minste prikkels?
  • Een comfortabele houding
    Om te mediteren ga je comfortabel zitten of liggen. Niet te koud of te warm, niet te strak, niet te losjes, ogen gesloten of open.
    Zitten doe je met een rechte rug en opgeheven hoofd. Je legt je handen op de knieën, op je bovenbeen of in de lies. Ontspan je, maar blijf rustig rechtop zitten.
    Liggen doe je met een recht lichaam met de handen naast jou.
  • Ademhaling
    Meditatieoefeningen starten eigenlijk altijd vanuit de ademhaling, een belangrijk hulpmiddel, ook anker genoemd. Ademhaling is altijd onderdeel van je lichaam en is constant in beweging. Door je aandacht te richten op de ademhaling, probeer je niet mee te gaan in de stroom van gedachten die steeds de aandacht willen afleiden.
  • Ademhaling
    Meditatieoefeningen voor beginners starten eigenlijk altijd vanuit de ademhaling, een belangrijk hulpmiddel. Ademhaling is altijd onderdeel van je lichaam en is constant in beweging. Door je aandacht te richten op de ademhaling, probeer je niet mee te gaan in de stroom van gedachten die steeds de aandacht willen afleiden.
  • Afleiding
    Wordt je afgeleid door bijvoorbeeld gedachten, een kriebel, een pijntje, een geluid, een geurtje, … dan is dat heel normaal en het mag. Keer met zelfcompassie en liefde terug naar de ademhaling. Wat voor sommige mensen ook werkt, is het tellen van de ademhaling. Dwaal je even af, dan begin je gewoon weer opnieuw met het tellen van je ademteugen.
  • Frustratie
    Het is belangrijk dat je niet gefrustreerd raakt of kwaad wordt om dat het maar niet lukt. Je blijft lief en zacht voor jezelf en ga je op een vriendelijke en zachte manier terug naar je focuspunt. Dit zal steeds opnieuw gebeuren en dat is OK. Ga steeds weer met liefde terug naar de ademhaling.
  • Oefening baart kunst en je zal merken dat dit steeds beter gaat en je langer kan focussen.

Iedereen mediteert op zijn/haar eigen wijze. Hoe het voor jou het beste werkt, is een kwestie van proberen en aanpassen. In welke houding mediteer je het liefst? In welke ruimte vind je de meeste rust? Is een klankschaal meditatie misschien iets voor jou? Het is een greep uit tientallen vragen die je aan jezelf kan stellen. Door gewoon te beginnen met mediteren, kom je er vanzelf achter wat het beste resultaat geeft. Hoe, wie, wat, waar is persoonlijk als het aankomt op meditatie.

Waarom mediteer je?

Mediteren doe je in eerste plaats om te ontspannen en ook om mentale en fysieke problemen helpen op te lossen.

Je hersenen werken de ganse dag. Als je bij activiteit 1 bent, dan ben je al aan’t bedenken hoe je activiteit 2 moet aanpakken. Daar is op zich niets mis mee want dat is hoe je actief de dag doorkomt. In een wereld waarin je druk bezig bent is het moeilijk om eens niet over de volgende stap na te denken. Externe invloeden vragen immers steeds meer om altijd alert, actief en beschikbaar te zijn. Een tijdlang kan dat goed gaan, maar als je niet af en toe rust neemt, dan levert dat spanning en stress op. Het hoofd even rust geven is daarom belangrijk.

Sommige mensen gaan op vakantie, sommigen lezen een boek, … mediteren kan voor jou misschien wel het middel zijn om te ontspannen. Mediteren doet echter veel meer dan enkel ontspannen.

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Als je begint met mediteren, kan je leren hoe je die constante gedachtestroom in je hoofd onder controle krijgt. Het is niet de bedoeling dat je die gedachten uitschakelt. Ze mogen er zijn, maar je neemt er even afstand van. Je gaat niet mee in de stroom maar bekijkt deze van een afstand. Veel mensen zijn na het mediteren rustiger, energieker en meer uitgerust.

Daarbij heeft elke vorm van meditatie zijn eigen voordelen en zijn eigen methodes om die te behalen. Meer daarover in “Soorten meditatie“.