
Wat is online meditatie?
Meditatie kunnen, al dan niet in een groep, op locatie gegeven worden door een trainer. Je kan ook niet geleiden meditaties doen en ergens gaan zitten of liggen en mediteren. Beiden kunnen met of zonder klant, geur, licht, …
Online meditatie wordt beoefend met behulp van het Internet, vooral YouTube. Het is een toegankelijke manier om kennis te maken met de wereld van mediteren. Er zijn diverse soorten meditatielessen en -oefeningen die je online kan volgen.
Welke vormen van online meditatie zijn er?
Ga je online naar meditatie mogelijkheden zoeken, dan zal je er veel tegenkomen. Daarom helpt het om de grote lijnen uit te zetten wat het beste bij jou past. Doorgaans worden meditaties online gegeven door middel van video en/of audio. Op YouTube kan je bijvoorbeeld zoeken op “geleide visualisatie meditatie” en je hebt keuze genoeg.
Hier vind je een lijst van de bekendste soorten meditaties waaruit je kan kiezen:
- Geleide meditatie
- Mindfulness meditatie
- Bodyscan meditatie
- Liggende meditatie
- Visualisatie meditatie
- Slaap meditatie
- Loop/Wandel meditatie
- Metta meditatie (Liefdevolle Vriendelijkheid)
- Vipassana meditatie (Inzicht meditatie)
- Stiltemeditatie
- Yoga Nidra meditatie
- Chakra meditatie
- Mantra meditatie
- Energiemeditatie
- Hartritme meditatie
- Online meditatie
- Contemplatie meditatie
- Yin meditatie
- Kundalini meditatie
Welk doel heeft online meditatie?
In’t kort: hetzelfde doel als de meeste andere vormen van meditatie: focussen en de focus houden op het gekozen meditatie object. Dat kan in veel gevallen de ademhaling zijn maar ook wat anders. Daarmee neem je afstand van de drukte en probeer je zo rustig mogelijk te worden. Het leren leven in het hier en nu. Als je het wat gewoon bent is het een weldoend moment om elke dag naar uit te kijken.
Hoe kan ik mijn online meditatie ritueel inrichten?
Je kan je het ritueel zelf inrichten. Doe je een online meditatie, dan heb je je computer, laptop, tablet of smartphone nodig. Deze kan je in de ruimte vlakbij leggen zodat je het programma mediterend kan doorlopen. Ga je in bed liggen voor een slaapmeditatie, dan is is audio een must.
Het grote voordeel van een online meditatie is dat je ze kan doen wanneer het jou uitkomt. Er zijn meditaties die een paar minuten duren, maar je kan ook al gauw voor een halfuur of zelfs een uur terecht. Start je net, begin dan met korte meditaties, daarna kan je het opbouwen. Zorg dat de ruimte waarin je mediteert aangenaam is (zie meditatie-basis). Dit kan je allemaal helpen om je online meditatie nog succesvoller te maken waardoor jij nadien weer helemaal energiek en uitgerust bent.
Meditatie apps
Online meditaties vind je ook als apps terug voor je phone of tablet. Je hebt veel apps die voor iedereen toegankelijk zijn, gratis of betalend. Deze apps zitten vol meditatieoefeningen voor zowel beginners als gevorderden. Vaak krijg je toch een proevertje voor je moet betalen om de app uit te proberen. Er zijn ook apps met Nederlandstalige inhoud. Ikzelf verkies YouTube, daar is meer te vinden en het is steeds gratis.