Mediteren voor beginners

Hoe kan je beginnen met mediteren?

Mediteren voor dummies: waar moet ik rekening mee houden?

Voordat je daadwerkelijk begint met mediteren, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Als je dit in je achterhoofd houdt, zal het je helpen om door te zetten. Beginnen met mediteren zal niet onmiddellijk vruchten afwerpen. Geduld en zelfcompassie zijn dan ook hoofdelementen die je nodig hebt. Daarnaast is mediteren voor iedereen anders. Jij bepaalt zelf hoe je een meditatieritueel inricht op basis van wat voor jou fijn en comfortabel voelt.

Klaar om te beginnen?

Ben je klaar voor de start? Begin dan simpel en houd het laagdrempelig. Zet een timer voor de lengte van de gewenste meditatie en onderzoek of je in die tijd even focus kan vinden.

Je kan de eerste keren best een geleide meditatie doen. Hierin wordt je begeleid met de uitleg wat je moet doen. Thuis of op locatie, live of via Internet, kan een docent je, door middel van geleide meditatie, je bij de hand nemen om nog meer uit je meditatie te halen. Zij kunnen je trucjes leren om sneller resultaten te boeken, bijvoorbeeld door je verschillende focuspunten mee te geven. Ook kan het je inzicht verschaffen wat voor jou het fijnste gevoel opwekt waardoor je maximaal comfort ervaart.

Hier een voorbeeld van een geleide meditatie

5 minuten geleide meditatie

En hier een voorbeeld van een zoekopdracht in YouTube. YouTube staat er echt bol van.

Lukt het slechts een paar seconden om even alles los te laten? Prima, dan heb je de eerste stap gezet. Van hieruit kan je het gaan uitbouwen.

Wil je beginnen met mediteren om beter te slapen? Of wil je je energie opladen? Vermindering van pijn? Daar kan je jouw meditatiemoment op de dag op inplannen. Maak er een ritueel van door het dagelijks, of misschien wekelijks in te plannen. Er zijn verschillende meditatiesoorten waaruit je kan kiezen.

Mediteren voor beginners niet moeilijk, je kan het proberen en hopelijk met geduld volhouden. Voelt het niet goed op het moment dat je probeert te mediteren? Veroordeel jezelf dan niet en probeer het op een ander moment nog eens.