Mantra meditatie

Tijdens een meditatie zit je vaak in stilte en probeer je ook stilte in je hoofd te krijgen. Dat kan soms behoorlijk lastig zijn. Een meditatie mantra kan helpen om je geest rustig te krijgen en te houden.

Voor meer uitleg over wat een mantra is klik je hier.

Eén van de bekendste mantra’s is “OM”. Als je OM kiest wordt dat je mantra voor deze sessie en wordt aldoor herhaald. Na een tijdje zal je merken dat je meer in harmonie komt met je omgeving. Je wordt bewuster waardoor je een dieper begrip van het huidige moment kan bereiken. Mantra meditatie is geschikt voor diegenen die het makkelijker vinden om zich te concentreren op een woord of geluid in plaats van op hun ademhaling. Je kan ook genieten van de vibratie die het creëert in je lichaam.

Het bijzondere aan het Sanskriet is dat bij elk woord een bepaalde trillingsfrequentie hoort. Als je een mantra opzegt breng jij zelf deze trillingen voort. De klanken van de mantra’s trillen door je hele lichaam en energieveld heen en hebben zo een positieve werking.

Het gebruiken van mantra’s in het Sanskriet heeft daarnaast een ander voordeel. Je herkent de woorden namelijk niet. Hierdoor geef je er geen directe betekenis aan. Bij het spreken of zingen van mantra’s gaat het dan ook niet om het woord zelf, maar de trillingsfrequentie ervan en de ervaring die je erbij voelt.

Waarom een meditatie mantra?

Hoewel mantra’s steeds meer gebruikt worden bij meditaties en mindfulness oefeningen, is het gebruik ervan veel ouder. In eeuwenoude meditatietradities werden mantra’s al gebruikt om rust en inzicht te geven, troost te bieden en een dieper bewustzijn te ervaren.

Een meditatie mantra heeft binnen sommige tradities een spiritueler doel. Zo wordt het binnen het hindoeïsme toegepast om contact te maken met het ‘goddelijke’. Elk mantra wordt krachtiger door herhaling.

Hoe werkt een meditatie mantra?

Het zingen of spreken van mantra’s vergt concentratie. Je bent ‘bezig’ tijdens je concentratie. Hierdoor dwalen je gedachten minder snel af. Een mantra (die je dus ook prima in gedachten kan opnoemen) kan je ook helpen als je het lastig vindt om in stilte te zitten. Een mantra houdt je gedachten dus eigenlijk bezig.

5 bekende mantra’s

Vorm jouw eigen meditatie mantra

De mantra’s uit het Sanskriet zijn zorgvuldig samengesteld om hun specifieke combinatie en trillingsfrequentie. Ze hebben bij het uitspreken ervan (hardop of in gedachten) een bijzonder effect op lichaam en geest. Als je deze mantra’s zelf gaat verzinnen heeft dat waarschijnlijk een andere uitwerking.

Toch kan je ook jouw eigen mantra samenstellen. Kies hiervoor een zin of affirmatie waar jij een fijn gevoel bij krijgt of wat een bijzondere betekenis voor jou heeft. Bijvoorbeeld:

  • “I am blessed”
  • “Ik ben het waard”
  • “Ik ben vol energie”
  • “Ik voel me sterk en positief”
  • “I’m powerful”

Probeer je mantra simpel én positief te houden. Dat wil zeggen: focus je niet op wat je niet wil, maar op wat je wél wil. Als jouw mantra positief is, houdt deze het positieve beeld in stand.

Krachtige klanken

De trilling van mantra’s hebben energetisch een positieve werking op ons. Maar er zijn ook andere klanken en trillingen die dit hebben. Zo bestaan er binaural beats, speciale tonen die gevoelens van inspiratie, ontspanning en focus kunnen opwekken. Of sound healing, waarbij geluidstrillingen ingezet worden om hun helende eigenschappen. Verschillende instrumenten, zoals klankschalen, stemvorken en gongs worden gebruikt om het lichaam in een meditatieve staat te brengen.